Kevät ja kesä ovat raottaneet talven mukanaan tuomaa lumiverhoa paljastaen maan. Monesti tämä tarkoittaa myös sitä, että talven aikana unohtuneet jätteet, tavarat sekä mahdolliset virheet toiminnassa tulee huomattua. Tilanne Olkiluodossa on tämän suhteen hyvä, jatkuvalla tarkkailulla ja raportoinnilla saadaan tietoa Olkiluodon alueen tapahtumista nopeasti, eikä tarvitse odotella yllätyksiä lumen sulaessa.
Huhtikuu on myös sitä aikaa, kun julkaisemme viime vuoden tiedot ympäristön, taloudellisen, työturvallisuuden ja monen muun osa-alueen tiedoista. Ympäristöraportti on osa Teollisuuden Voima Oyj:n EMAS (Eco-Management and Audit Scheme) -rekisteröinnin määrittämiä vastuita ja yhteiskuntavastuuraportti puolestaan kokoaa tunnusluvut taloudellisesta, sosiaalisesta sekä ympäristövastuusta. Sekä ympäristöraportin että yhteiskuntavastuuraportin tarkoitus on tiedottaa avoimesti ulkopuolisille TVO:n toiminnasta
TVO julkaisee vuosittain ympäristöraportin joka kokoaa merkittävät ympäristötunnusluvut yhteen dokumenttiin. Ympäristöraporttia tarkemmin tutkivat voivat huomata, että erot viimevuotiseen raporttiin ovat suhteellisen pieniä. Siitä voi päätellä, että tilanne ympäristöasioissa on vakaalla tasolla. Vaikka taso on hyvä, on jatkuvan parantamisen periaatteen mukaisesti tehtävä töitä parantaakseen jatkuvasti tilannetta, esimerkiksi jätteen hyötykäytön sekä ympäristötarkkailun suhteen.
Kehityksen aikaansaamiseksi on tiedettävä mikä on lähtötilanne. Olkiluodon ympäristöä on tarkkailtu jo 1970-luvulta lähtien monin eri tavoin ja tarkkailu jatkuu edelleen. Ilmasta, vedestä sekä maastosta otettavista näytteistä sekä tutkimuksista saadaan tietoa tämänhetkisestä tilanteesta, jota voidaan peilata aikaisempaan tietoon. Laitosyksiköiden merkittävin ympäristönäkökohta, jäähdytysveden lämpökuorma, on vähentynyt laitosyksiköiden modernisointien takia. Samaa energiatehokkuusajattelua otetaan huomioon kaikissa muutostöissä, kuten esimerkiksi suunnitteilla olevassa kaukolämmön lisäämisessä.
Lähitulevaisuudessa tulee voimaan lakimuutoksia, joilla on vaikutusta TVO:n toimintaan. Euroopan komission maaliskuussa julkaisemassa Vihreässä Kirjassa otetaan kantaa vuoden 2030 tavoitteisiin ja niissä korostuvat erityisesti päästötavoitteet, uusiutuvan energia käyttö sekä energiatehokkuus.
Päästökauppajärjestelmä on EU:ssa vuonna 2005 voimaan otettu mekanismi, jolla ohjataan päästövähennykset sinne missä ne saadaan toteutettua kustannustehokkaasti. Hyvinä tulevaisuuden näkyminä voidaan pitää sitä, että päästökauppamarkkinat ovat leviämässä; mm. Kiina on kokeiluvaiheessa sekä useat osavaltiot USAssa. Mahdollisina vaihtoehtoina päästökaupalle voidaan tietenkin nähdä myös tietynlainen päästövero. Tällä hetkellä ollaan sellaisessa taloustilanteessa, joka osaltaan vaikuttaa valtioiden halukkuuteen osallistua päästövähennyksiin ja pelkona taustalla on hiilivuodot erityisesti energiavaltaisilla teollisuudenaloilla. Pitää kuitenkin muistaa, että ilmastonmuutos on tutkijoiden mukaan todellisuutta ja se pitää ottaa huomioon; ympäristö, talous ja sosiaalinen vastuu kulkevat käsi kädessä eikä mikään niistä toimi kunnolla yksittäin.
EU:n energiatehokkuusdirektiivin tarkoitus on vähentää kasvihuonekaasupäästöjä kustannustehokkaalla tavalla ja siten hillitä ilmastonmuutosta. Innovatiiviset ratkaisut myös parantavat teollisuuden kilpailukykyä ja edistävät talouskasvua. Jokaisen jäsenvaltion on asetettava kansallinen energiatehokkuustavoite liittyen joko kulutukseen tai energiaintensiteettiin. Energiatehokkuusdirektiivin edellyttämä kansallinen lainsäädäntö tulee saattaa voimaan viimeistään 5.6.2014. Aikaisemmin voimassa ollut energiapalveludirektiivi tulee väistymään ja aikaisemmin vapaaehtoisuuteen perustuva toiminta tulee nyt lainvoimaiseksi.
Lähitulevaisuudessa voimaan tulevat uudet säädökset muokkaavat toimintaamme myös täällä TVO:lla ja ympäristöasioiden huomioiminen on meidän jokaisen vastuulla; jos muutoksista puhutaan pelkästään paperilla, jäävät oikeat toimet ja merkitykselliset muutokset tekemättä.