Tiedot

 • 30.03.2012
 • 15:04
 • Minna Palosaari
1

Pendelöintiä Pohjois-Suomen ydinvoimahankkeessa

Maa 30

Viimeksi kun kirjoitin tänne reilu vuosi sitten työskentelin Simossa, joka oli tuolloin toinen vaihtoehto Fennovoiman laitospaikkakunnaksi.

Viime vuoden loppupuolella Fennovoima sai laajat selvityksensä sijoituspaikasta valmiiksi, ja niiden perusteella sopivampi paikka ydinvoimalallemme oli Pyhäjoki. Pettymyksen tunteita, ajatuksia ja spekulointia kuului Simon seudulla paljon. Kasvoni ovat reilussa kolmessa vuodessa tulleet niin tutuiksi, että minut tunnetaan alueella hyvin. Välillä minua taputellaan yhä selkään ja sanotaan, että ”et sinä sitten saanut sitä laitosta tänne meille”. Päätös ei onneksi ollut minun, ja pettymys oli minulle varmasti yhtä suuri kuin kaikille niille, jotka työskentelivät hankkeen parissa seudulla.

Moni suuntasi kuitenkin nopeasti ajatukset tulevaan. Fennovoima on Pohjois-Suomen hanke, ja vaikutukset varmasti yltävät laajalle. Yritysten ja kuntien selvitys- ja yhteistyöhankkeet jatkuvat, jotta mahdollistetaan hyvä valmistautuminen tulevaan rakentamishankkeeseen.

Myös minun tehtäväkenttäni Fennovoimassa on muuttunut aika lailla. Olen työskennellyt yhtiössä 3,5 vuotta, mutta tuntuu kuin olisin tänä aikana vaihtanut työtä useaan otteeseen, niin vaiherikas hanke ja työ on kyseessä. Tämä sopii minulle, sillä vaihtelu ja uudet haasteet ovat luonteelleni sopivaa ”ravintoa”.

Fennovoiman Simon-toimisto suljettiin marraskuussa, ja haikein mutta kannustavin sanoin paikalliset ihmiset saattelivat minut uuteen pääpaikkaani Ouluun.

Nykyään toimin aluetiedottajana Pohjois-Suomessa. Tehtäviini kuuluu Pohjois-Suomessa esimerkiksi yhteistyö ja tiedonvälitys oppilaitosten, yrityskehitysorganisaatioiden, työvoimatoimistojen, verohallinnon ja yritysten kanssa. Näiden tahojen kanssa suunnittelemme yhdessä tulevaa hankkeen eri vaiheiden näkökulmasta. Minun tehtäväni on antaa Fennovoiman näkemys tähän yhteistyöhön.

Fennovoiman ydinvoimalaa rakentamaan ja käyttämään tarvitaan kosolti uusia osaajia, ja tämän mahdollistamiseksi firmamme tekee laajaa yhteistyötä pohjoissuomalaisten koulutusorganisaatioiden kanssa.

Pohjois-Suomen koulutusorganisaatiot ovat perustaneet yhteistyöryhmän, joka tukee Pyhäjoen ydinvoimalahanketta koulutuksen näkökulmasta. Yhteistyöryhmään kuuluu tällä hetkellä noin 15 koulutusorganisaatiota; mukana on pohjoissuomalaisia korkeakouluja, ammattiopistoja sekä täydennyskoulutusorganisaatioita. Työryhmän tavoitteena on luoda näihin kaikkiin samansisältöinen ydinvoimakoulutus. Ensimmäisessä vaiheessa järjestetään opettajille suunnattu ydinvoimavalmennus, jossa tekniikan alan opettajille on tarkoitus antaa perustiedot ydinvoimalaitoksen toiminnasta ja turvallisuusvaatimuksista.

Monta vuotta olen ylpeänä saanut seurata yhteistyön sujuvuutta ja mutkattomuutta yli kuntien ja maakuntien rajojen. Tämä oppilaitosten yhteinen työryhmä on jälleen hieno näyte siitä, miten paljon yhteistyöstä on kaikille hyötyä.

Muita aiheeseen liittyviä kirjoituksia

tilaa kommentit RSS-syötteenä

Tähän kirjoitukseen on yksi kommentti

 1. Alfa kirjoitti:

  E.On, Fennovoiman suurin omistaja (34%) luopui viime viikolla osuudestaan brittiläisessä Horizon energy- yhtiössä. Nyt kun molemmat isot saksalaisyhtiöt ovat poissa Wylfa:n ja Oldbury:n hankkeista, niiden tulevaisuus näyttää varsin heikolta. Korvaavia investointeja ei löydy ainakaan vapailta rahoitusmarkkinoilta, siitä pitää Olkiluodon projektin viivästyminen huolen.

  https://www.citigroupgeo.com/pdf/SEU27102.pdf

  E.On ei sulje pois mahdollisuutta, että se luopuisi jossain vaiheessa myös Fennovoimasta.

  http://en.europeonline-magazine.eu/german-utilities-back-out-of-british-nuclear-power-plan_201925.html

  Myös USA:ssa on huomattu, että uusien laitosten rakentaminen ei kannata

  http://www.forbes.com/sites/jeffmcmahon/2012/03/29/exelons-nuclear-guy-no-new-nukes/

Ole hyvä ja kommentoi

*

* nämä ovat pakollisia kenttiä