Kynsikkäistäkö Suomen seuraava vientivaltti?

Tänään oli ensimmäinen aamu kun viimeistelin asukokonaisuuteni töihin lähtiessä hansikkailla. Ulkona liikkuminen on näin paljon mukavampaa ja luontevaa meille rationaalisesti varustautuneille suomalaisille. Useimmat kanssaihmiset olivat nimittäin toimineet samoin.

Mieleeni palautui eräs talvi, jonka vietin komennushommissa eteläisessä Saksassa aikana, jolloin ydinvoimalaitoksen haastavatkin automaatioprojektit olivat jälkikäteen ajateltuna vielä helppoja nakkeja. Tämä aamu oli kuin keskimääräinen talviaamu Saksassa noin neljän kuukauden ajan vuodesta, mutta kukaan muu ei käyttänyt hansikkaita kuin minä. Paikalliset ihmiset totesivat sormet kohmeessa, että lyhyen ja vaatimattoman talven takia ei kannata esiintyä ylipukeutuneena nössönä kädet toimintakyvyttöminä. Samalla kärsimyslogiikalla voisi meillä kärvistellä koko kesän hanskat kädessä. No – kulttuurit ovat vaan erilaisia.

Keski-Euroopassa luonnonolosuhteet ovat oman kokemukseni mukaan sellaiset, että luontaista kysyntää erilaisille erikoisvarusteille, kuten hanskoille, pitäisi olla olemassa. Mikäli ylimääräistä aikaa sivubisneksen teolle jäisi nykyisestä tehtävästäni edistää Fennovoimassa teollisuuden yritysyhteistyötä, voisin siirtyä tekstiiliteollisuuden pariin viemään käsineitä Saksaan. Paras vientiartikkeli olisi suppean markkinatutkimukseni mukaan kynsikkäät (sormien kärjet peittämättä jättävä hansikas). Ne parantaisivat oleellisesti käsien toimintakykyä, eikä yhtään somea, meseä tai twiittausta jäisi kokematta kännykän tai tabletin näytöltä missään olosuhteissa.

Julkisuudessa on viime aikoina käyty ahkerasti keskustelua siitä mitä Suomeen saa tuoda ja varsinkin mitä täältä saa tai kannattaa viedä. Suomihan elää viennistä – sitä ei kukaan kritisoi – mutta vientiteollisuuden ja ylipäätään raskaan teollisuuden todellista merkitystä Suomelle vain harva pystyy mieltämään. Sähköstä ei taida saada kovinkaan hyvää vientituotetta, koska sen liikuttelu pitkiä matkoja ei ole kannattavaa. Tänäkin aamuna Ruotsista tuotiin yhden nykyaikaisen ydinvoimalaitoksen verran sähköä Suomeen. Sähköä pitää myös tulevaisuudessa valmistaa lähellä asiakkaita ja käyttökohteita. Suomen loistokasta tulevaisuutta ei siis voida ainakaan pelkästään sähkön viennin varaan rakentaa. Eikä myöskään tuonnin!

Ydinvoiman tuottamisella on Suomessa erittäin pitkät ja vahvat perinteet. Stabiili yhteiskuntamme on eräs maailman parhaista alustoista, jonka varaan voidaan turvallista ydinsähkön tuotantoa rakentaa riippumatta siitä mistä teknologia, laitteet ja insinöörit saapuvat. Suomalainen yhteiskunta toimii ydinvoimateollisuuden tapauksessa kuin hyvin istuva hanska kädessä. Meillä on toimiva kansallinen päätöksentekomalli, kansalaisten kattava kuuleminen ja vuoropuhelu, erinomainen insinööriosaaminen ja tarkka viranomainen. Siinä on kaikki mitä tarvitaan, ja tässä suomalaisessa tekemisen meiningissä olisi paljonkin tulevaisuuden vientiartikkeleiksi.

Ydinvoima

Kommentoi kirjoitusta "Kynsikkäistäkö Suomen seuraava vientivaltti?"

Ydinreaktioita Facebookissa
Seuraa meitä twitterissä
Navigoi
Kategoriat