Ydinvoima herättää kysymyksiä Pyhäjoella

Suomessa ei 70-luvun jälkeen ole ollut uutta ydinvoimapaikkakuntaa, joten ei ihme että pyhäjokisilla on aivan valtava jano saada tietoa ydinvoimasta.

Fennovoima kertoi vuonna 2008 suunnittelevansa Pyhäjoelle ydinvoimalaa, ja samana vuonna kunnan keskustaan avattiin Fennovoiman infotoimisto palvelemaan kuntalaisia ja muita kiinnostuneita ja elämään mukana tässä suuressa hankkeessa. Kahvipannu on kuumana kahtena päivänä viikossa, ja kävijöitä riittää joka kerta.

Moni kuntalainen on jo aiheen asiantuntija, joka osaa kysyä todella yksityiskohtaisia kysymyksiä. Alueen monimutkaisimmatkin kaavoituskartat ja Fennovoiman layoutkuvat ydinvoimalan sijoittelusta ovat tuttua tavaraa paikallisille.

Yleensä kysymyksiin vastaavat viestinnän ihmiset, mutta muitakin fennovoimalaisia käy alueella jatkuvasti, jotta kiinnostuneet pääsevät juttelemaan muidenkin asiantuntijoiden kanssa.

Toukokuussa paikalliskonttorillamme on sammutettu tiedonjanoa paikalliskonttorin teemailloissa. Kahdessa ensimmäisessä käsiteltiin ydinvoimalaitoksen toimintaa sekä ympäristöasioita. Kuuntelijat saivat esittää mieltä askarruttavia kysymyksiä aiheista, ja aikaan saatiin hyvää ja mielenkiintoista keskustelua niin puolesta kuin vastaan. Teemailtojen vetäjät, omat asiantuntijamme, olivat välillä tiukan paikan edessä vastaillessaan tiukkoihin kysymyksiin. Tämän kevään viimeinen teemailta oli tällä viikolla, ja silloin paikalliset saivat ydintekniikkajohtajalta tietoa polttoaineen elämästä aina uraanin louhinnasta ydinjätteeksi saakka.

Seudun asukkaiden kysymyksiin pyrkivät fennovoimalaisten lisäksi vastaamaan seudulla esimerkiksi useat yhteistyöryhmät. Valtavaa hanketta valmistellaan yhdessä monien tahojen kanssa, jotka niin ikään järjestävät aiheen ympäriltä tilaisuuksia eri kohderyhmille.

Tällä hetkellä saitilla touhuaa koneineen tutkimusporukka jos toinenkin. Maalla tutkitaan konekairauksin kalliota ja pohjavesiä, merellä taas lautalla merenpohjaa. Nämäkin ovat herättäneet kiinnostusta kuntalaisissa, ja toimistolla käydään kyselemässä tutkimusten edistymisestä.

Uteliaita ja tiedonhaluisia eivät ole vain Pyhäjoen seudun asukkaat. Vaikka saittialue on vielä alkuperäisessä asussaan, se kiinnostaa ihmisiä valtavasti, ja vierailijoita on paljon kuntarajojen yli ympäri Suomea ja ulkomaita myöten.
Tuleva voimalaitosalue ja itse Hanhikivi ovat suuren mielenkiinnon kohteina, ja ne saavat toimia malleina lukuisille valokuville. Välillä ulkomaisten saittivieraiden kanssa eletään hauskoja hetkiä, kun heille on aivan uutta mennä rämpimään metsään saatika sitten umpihankeen.

Toimistollamme olevat lainasaappaat ovatkin olleet kovalla käytöllä, ja niitä inventoidessa tuli taas tarve hommata muutama pari lisää. Näin saamme kaikille saitille haluaville saappaat käyttöön niin pysyvät varpaat kuivina. Onhan se tympeää jos eräretkellä joutuu kulkemaan märin jaloin.