Uskomuksia, väärinkäsityksiä ja pelkojakin

On sanomattakin selvää, että ydinvoima on asia, joka jakaa mielipiteitä, voimakkaastikin. Usein, kun keskustelee ihmisten kanssa tai seuraa eri palstoilla käytävää keskustelua, törmää mitä erilaisimpiin uskomuksiin, väitteisiin ja tarinoihin.

Tämä on luonnollista ja ymmärrettävää. Ihmisrodun yksi tehokkaimpia eloonjäämiskeinoja on meissä asuva terve epäilys tuntematonta kohtaan. TVO:n vierailukeskuksessa Eurajoen Olkiluodossa näitä epäilyksiä kohdataan säännöllisesti, ja luulojen tilalle tarjotaan tietoa ydinsähkön tuottamisesta. Usein kysytään, että “miten niistä ytimistä tulee sähköä?” Vaikka käytännössä sähköntuotantoprosessi on periaatteeltaan hyvinkin perinteinen, kattila-turpiini-generaattori. Vai pitäisikö generaattorin sijaan sanoa dynamo?

Säteily on joskus hyvinkin pelätty asia. Geiger-mittarin perinteistä rapinaa kavahdetaan lähes aina, vaikka koko elämämme olemme eläneet ympärillämme olevan taustasäteilyn vaikutuksessa. Nollataso säteilyn suhteen tuntuisi paljon paremmalta! Monesti vierailulla muistellaan Tsernobylin onnettomuutta ja joskus vierailuryhmässä on mukana ihmisiä, jotka elävästi muistavat ainakin kuulleensa tarinoita lähikylän eläinten epämuodostumista ja muista kauheuksista. Jotkut jopa muistavat itse kokeneensa jotain tuntemuksia siltä ajalta. Monien tutkijoiden ja asiantuntijoiden voimin, näitä ilmiöitä on turhaan koetettu löytää ja todentaa. Ne elävät totuutena vain tarinoissa.

Nyt haastan kaikki lukijat oppimaan ydinsähkön tuotannosta ja sen vaikutuksista ympäröivään yhteiskuntaan. Maailma on täynnä informaatiota. Epäilkää, selvittäkää, kysykää, arvioikaa ja muodostakaa vasta sitten käsityksenne. Ydinasiat eivät ole yksinkertaisia, mutta ne ovat kuitenkin ymmärrettäviä, jopa humanisteille. Humanistiksi lasken myös itseni!

Lähiaikoina Suomessa tehdään isoja päätöksiä energiantuotannon ja ympäristöasioiden suhteen. Ne olisikin tehtävä faktojen, ei tunteiden ja uskomusten pohjalta.

Erinomainen keino tutustua ydinasioihin on vierailla Olkiluodossa, kaikille avoinna olevassa, maksuttomassa vierailukeskuksessa. Olkiluodon vierailukeskukseen on rakennettu tiedenäyttely, joka kertoo ydinsähköntuotannon eri vaiheista. Näyttelyssä voi tutustua muun muassa uraanimalmin louhintaan, sähkön tuotantoon ja käytetyn polttoaineen loppusijoittamiseen Olkiluodossa. Voit myös tutustua vierailukeskukseen virtuaalisesti.

Mukavaa ja tiedontäytteistä talvea!

Jokapäiväistä

Kommentoi kirjoitusta "Uskomuksia, väärinkäsityksiä ja pelkojakin"

Ydinreaktioita Facebookissa
Seuraa meitä twitterissä
Navigoi
Kategoriat