Tiedätkö mistä sähkösi hinta muodostuu?

Tähän kysymykseen vastaa Energiateollisuuden ja Fingridin yhdessä tuottama Hyvä tietää sähkömarkkinoista – esite. Vihkosen selaa läpi puolessa tunnissa ja se tarjoaa varsin lukijaystävällisen katsauksen sähkömarkkinoiden rakenteeseen ja toimintaan. Kovin monelle on tuskin selvää kuinka päästökauppa vaikuttaa sähkön hintaan tai mitä ovat sähkömarkkinoiden johdannaiskaupat.

Esite käy myös läpi eri sähköntuotantomuotojen rooleja. Esimerkiksi ydinvoima on kustannusrakenteeltaan erittäin pääomaintensiivinen, mutta toisaalta muuttuvilta kustannuksiltaan edullinen tuotantomuoto, minkä vuoksi se soveltuu niin kutsutun perusvoiman tuotantoon (käynnissä lähes 24/7/52). Lauhdevoimalaitokset jotka ovat puolestaan halvempia rakentaa, mutta käyttökustannuksiltaan kalliimpia, soveltuvat paremmin kulutushuippujen ja säätövoiman tuottamiseen (käynnissä silloin, kun kysyntä ja hinta on suurinta).
Esitteessä on myös käsitelty Pohjoismaisten yhteismarkkinoiden kehitystä sekä vaikutusta sähkön hintaan. Kehitys on ollut positiivista ja kaiken kaikkiaan yhä laajenevat markkinat tarjoavat yksittäisille kuluttajille sekä kokonaisille kansantalouksille mahdollisuutta saavuttaa merkittäviä säästöjä.

Vapautuneet sähkömarkkinat ovat mahdollistaneet sähkön myyjän kilpailutuksen ja kuitenkin vain viitisen prosenttia suomalaisista tekee tämän vuosittain. Kuluttajan ei ole myöskään pakko tehdä sähkön pörssihintaa seuraavaa sopimusta. On esimerkiksi täysin mahdollista tehdä määräaikainen kiinteähintainen sopimus jos haluaa suojautua hinnanvaihteluilta.

Hyvä tietää sähkömarkkinoista esite on pyritty tekemään helposti lähestyttäväksi oppaaksi sähkömarkkinoiden toiminnan jäsentämiseen ilman syvempää asiantuntemusta. Lisäksi se tarjoaa konkreettisia ja hyödyllisiä neuvoja esimerkiksi sähkön myyjän kilpailuttamisen suhteen.

Niin, mistä se sähkön hinta muodostuu? Sähkön tuotantokustannukset (mukaanlukien päästökauppa) eivät toki ole ainoa kuluttajan sähkön hintaan vaikuttava tekijä. Siihen vaikuttavat myös verot, sähkön siirto ja kysynnän ja tarjonnan välinen suhde. Mikä niiden suhde on laskussasi selviää täältä!

Kommentoi kirjoitusta "Tiedätkö mistä sähkösi hinta muodostuu?"

Ydinreaktioita Facebookissa
Seuraa meitä twitterissä
Navigoi
Kategoriat